Wat is een werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider heb je een belangrijke rol bij projecten of opdrachten in technische sectoren. Je bent verantwoordelijk voor het voorbereiden van projecten. Als je je werk goed doet, kan een project of productieproces op een soepele manier van start.

Wat ga ik doen als werkvoorbereider?

Tijdens het voorbereiden op een project heb je als werkvoorbereider verschillende taken en verantwoordelijkheden. Je houdt je bezig met plannen, calculeren, inkopen en ondersteunende werkzaamheden. Daarnaast maak je en controleer je werk- en bestektekeningen. Zo zorg je dat jouw uitvoerende collega’s aan de slag kunnen en de kwaliteit van een project

De specifieke taken die je hebt kunnen per bedrijf variëren. Als er op jouw afdeling iemand zit als calculator, dan hoef je waarschijnlijk minder te calculeren maar ligt de nadruk misschien wel meer op inkopen. Vraag daarom goed naar jouw specifieke werkzaamheden en kijk goed of deze bij je passen. Ook de sector waar je werkt heeft invloed op je taken: in de bouw heeft een werkvoorbereider andere taken dan in de industrie of infrastructuur.

Waar ga ik werken als werkvoorbereider?

Als werkvoorbereider kun je aan de slag in diverse sectoren. Denk hierbij aan de bouw, civiele techniek en industrie. Ook zijn er veel verschillende soorten werkgevers waar je als projectleider kunt beginnen. Zo kan je in dienst zijn bij aannemers, ingenieursbureaus, overheidsinstellingen of productiebedrijven. 

Als werkvoorbereider

  • Heb je een belangrijke rol bij projecten of opdrachten
  • Hou je je bezig met plannen, calculeren en inkopen
  • Kunnen jouw werkzaamheden per bedrijf of sector verschillen
  • Is geen dag hetzelfde
Lachende Werkvoorbereider Achter Laptop

Hoe word ik werkvoorbereider?

De meeste werkvoorbereiders hebben een technische opleiding afgerond. Denk hierbij aan opleidingen als civiele techniek, bouwkunde, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Of een mbo of hbo-diploma vereist is verschilt per vacature. Als je als werkvoorbereider aan grotere en complexere projecten werkt wordt er vaak een hbo-diploma gevraagd. Anders is een mbo-diploma vaak meer dan voldoende.

Wat verdien ik als werkvoorbereider?

Hoeveel je verdient als werkvoorbereider hangt van een aantal zaken af. Welke opleiding je hebt gedaan en hoeveel werkervaring zijn zaken die invloed hebben op je salaris. Ook de sector waarin je werkt heeft invloed, want het salaris kan per sector verschillen. Als werkvoorbereider verdien je meestal tussen de €2.800 en €4.200 euro. Wanneer je doorgroeit kan jouw salaris nog verder oplopen.

Doet Sensor iets met je?

Mooi. Weet dat we klaarstaan voor jou. Om een baan te vinden voor elke technisch specialist. Om een new hire te matchen met dat ene gave project. En dat doen wij altijd met aandacht voor mensen. Als jij de eerste stap zet, doen wij de rest…