Wat is een projectleider?

Als projectleider ben je verantwoordelijk voor het succesvol realiseren van projecten. Dit betekent dat je zorgt voor de planning, organisatie en uitvoering van projecten. Dit is meestal in sectoren zoals de industrie, bouw, ICT of infrastructuur. Er zijn veel verschillende soorten projectleiders, omdat het ervan afhangt in welke sector je werkt.

Wat is het verschil tussen een projectleider en projectmanager?

Mensen denken vaak dat projectleiders en projectmanagers hetzelfde zijn. Toch is er een duidelijk verschil. Bij grotere organisaties en projecten stuurt een projectmanager meerdere projectleiders aan en iedere projectleider rapporteert aan de projectmanager.

Wat ga ik doen als projectleider?

Zodra een opdracht binnenkomt, stel je als projectleider het projectteam samen. Dit team gaat aan het project werken. Samen met dit team start de voorbereiding van het project. Je stelt de begroting op en maakt de projectplanning. Je verdeelt taken, houdt de voortgang in de gaten en zorgt voor goede samenwerking en communicatie binnen het team. Ook onderhoud je contact met leveranciers en bewaak je de kosten, de planning en het budget.

De projecten waar je aan werkt verschillen qua omvang en duur. Ook kunnen jouw taken en verantwoordelijk per project verschillen. Doordat je met verschillende projectteams en voor diverse opdrachtgevers werkt, blijft jouw rol verfrissend en is geen dag hetzelfde.

Waar ga ik werken?

Als projectleider kun je aan de slag in diverse sectoren. Denk hierbij aan de bouw, civiele techniek, industrie en ICT. Ook zijn er veel verschillende soorten werkgevers waar je als projectleider kunt beginnen. Zo kan je in dienst zijn bij aannemers, ingenieursbureaus, overheidsinstellingen of productiebedrijven. Daarnaast kun je ook voor jezelf beginnen als zelfstandig projectleider.

Als projectleider

  • Ben je verantwoordelijk voor het realiseren van projecten
  • Is geen dag hetzelfde
  • Kun je aan de slag in de bouw, infra, techniek of energiesector
  • Verschillen jouw taken per project, sector en opdrachtgever
Projectleider Infra Met Portofoon

Waar ben ik verantwoordelijk voor?

Als projectleider ben je in de meeste gevallen verantwoordelijk voor het gehele project. Per project, sector en opdrachtgever kunnen je taken wel iets verschillen. Een lijst met taken waar je verantwoordelijk voor kunt zijn:

  • Je stelt de planning voor het project op en maakt een begroting
  • Je managet verwachtingen bij uitvoerders
  • Rapporteren over kwaliteit en productiviteit
  • Het opstellen van jaarbudgetten en in kaart brengen van uitgaven
  • Sparren met de financiële afdeling over eventuele afwijkingen
  • Het aansturen van verschillende teams
  • Zorgen dat je jezelf en anderen ontwikkelt

Wat verdien ik als projectleider?

Hoeveel je verdient als projectleider is van een aantal factoren afhankelijk. Welke opleiding je hebt gedaan en hoeveel werkervaring je hebt heeft invloed op je salaris. Ook de sector waarin je werkt is van belang, want het salaris kan per sector verschillen. Als projectleider verdien je meestal tussen de €3.200 en €4.000 euro. Wanneer je doorgroeit kan jouw salaris nog verder oplopen.

Hoe word ik projectleider?

Als je aan de slag wilt als projectleider, dan kan je hier geen specifieke opleiding voor volgen. De sector waar je gaat werken als projectleider, kan van belang zijn. Zo kan een werkgever in de bouw een bouwkundige opleiding vragen of een bedrijf in de techniek een opleiding werktuigbouwkunde.

In veel gevallen groeien mensen door vanuit andere rollen. Ze starten als werkvoorbereider of projectcoördinator en groeien na een aantal jaar door naar projectleider. Een training of cursus in projectmanagement is vaak wel vereist als je door wilt groeien naar projectleider. Deze worden aangeboden door organisaties als IPMA (International Project Management Association) en PRINCE2.

Omdat sommige projecten uitdagend kunnen zijn en een projectleider voor veel taken verantwoordelijk is, wordt er vaak hbo werk- en denkniveau gevraagd. Ook zijn sommige soft-skills belangrijk. Denk hierbij aan leiderschap, communicatievaardigheden en overtuigingskracht. Een goede projectleider moet kunnen schakelen tussen de belangen van verschillende betrokkenen en taken effectief kunnen delegeren.

Doet Sensor iets met je?

Mooi. Weet dat we klaarstaan voor jou. Om een baan te vinden voor elke technisch specialist. Om een new hire te matchen met dat ene gave project. En dat doen wij altijd met aandacht voor mensen. Als jij de eerste stap zet, doen wij de rest…