Wat is Civiele Techniek?

De sector Civiele Techniek houdt zich bezig met het ontwerpen, bouwen en onderhouden van alle infrastructuur en groenvoorzieningen. Het doel van het vakgebied is het bevorderen van de mobiliteit en bereikbaarheid van burgers en bedrijven. Een goed voorbeeld is dat hulpdiensten snel ter plaatse kunnen komen en er niet alleen maar files ontstaan. Hiervoor is de kwaliteit van het wegennet erg belangrijk.

Ons wegennet is een belangrijk onderdeel van de Civiele Techniek. Andere bewegende delen die verbonden zijn aan wegen behoren ook tot de sector. Hierbij kun je denken aan viaducten, bruggen maar ook aan verkeerslichten. Naast autowegen behoort ook de waterbouw tot de Civiele Techniek. Men houdt zich dus ook bezig met kanalen, havens, rivieren, dijken en kades.

Toepassingen van Civiele Techniek

Civiele Techniek is een toegepaste wetenschap gericht op het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van openbare werken. Het gaat hierbij om werken die vastzitten in de grond. Voorbeelden hiervan zijn wegen, spoorwegen, bruggen, rivieren en kanalen. Naast al het zichtbare, behoort ook de ondergrondse infrastructuur tot het vakgebied. Denk hierbij aan verkeerstunnels, maar ook rioleringen, leidingen en kabels.

Wat kan ik doen in de Civiele Techniek?

Civiele Techniek is een breed vakgebied. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er zeer veel disciplines binnen de Civiele Techniek waarin je je kunt specialiseren. Ook de mogelijke functies zijn zeer divers. Welke richting je kiest is afhankelijk van jouw voorkeur. Wanneer je interesses in het onderzoeksgebied liggen kun je aan de slag binnen de wetenschappelijke kant van het vakgebied. Van bouwbedrijven tot aan overheden en ingenieursbureaus: overal leveren civiele ingenieurs een bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De kans dat je snel na je wetenschappelijke studie een baan vindt is dan ook groot.

Ook met een praktijkgerichte instelling zijn er veel mogelijkheden voor een civiel techneut. Ingenieursbureaus, aannemers, overheid (gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat) en bijvoorbeeld vastgoedontwikkelaars zijn veelal op zoek naar civiele techneuten.

Functies binnen de Civiele Techniek

Na jouw civieltechnische studie kun jij in veel verschillende functies aan de slag. Voorbeelden hiervan zijn constructeur, projectcoördinator, uitvoerder, tekenaar, projectleider of werkvoorbereider. Welke functie bij je past is afhankelijk van de combinatie tussen jouw hard- en softskills. Ben jij bijvoorbeeld goed met cijfers en erg nauwkeurig? Dan past de rol van constructeur of calculator goed bij je. Ben jij juist creatief? Dan is de functie van civiel ontwerper misschien wel iets voor je. Naast deze twee voorbeelden zijn er ook functies die veel vragen van jouw organisatorische kwaliteiten. Voorbeelden hiervan zijn werkvoorbereider, projectorganisator of projectleider. Deze functies zijn vooral gericht op het zo goed mogelijk begeleiden en leiden van een civiel project.

Met een opleiding Civiele Techniek kun je dus veel kanten op. Je beschikt namelijk over een goede combinatie van technische kennis met know-how van infrastructuur en duurzaamheid. Dit maakt een professional zoals jij de ideale kandidaat voor aannemers, ingenieursbureaus of de (lokale) overheid.

In de Civiele Techniek

  • Zijn de baankansen groot
  • Kun je in veel verschillende functies aan de slag
  • Zijn er genoeg mogelijkheden om door te groeien
  • Verschillen jouw taken per project, discipline en opdrachtgever
Projectleider Infra Met Portofoon

Waarom zou ik Civiele Techniek studeren?

Civiele Techniek is gericht op studenten met interesse in organiseren, ontwerpen en het bouwen van uitdagende civiele projecten. Naast de aanleg van nieuwe werken zijn civieltechnisch ingenieurs ook bezig met renovatie, onderhoud en beheer van bestaande werken. Naast een groot belang van het werk voor de Nederlandse bevolking is er ook erg veel werkgelegenheid binnen het vakgebied. Momenteel is er een groot tekort aan professionals met een civieltechnische achtergrond, daarom is de baankans na het afronden van je studie erg groot.

Naast baankansen voor starters is het binnen de Civiele Techniek ook goed mogelijk om jezelf door te ontwikkelen. Omdat goede werknemers erg schaars zijn, zijn werkgevers vaak bereidt om te investeren in werknemers. Ook het salaris en de secundaire voorwaarden waarmee de professional binnen de sector mee te maken krijgt zijn erg goed te noemen. Naast een hoog startsalaris heeft men in veel gevallen vaak recht op 25 vakantiedagen en 15 adv dagen of atv dagen. Door de huidige en komende klimaatsveranderingen zal er ook in de toekomst veel vraag zijn naar civieltechnische arbeidskrachten.

Is de studie Civiele Techniek lastig?

De hbo-opleiding Civiele Techniek is goed te doen voor een student die goed is in exacte vakken. Met name wiskunde en natuurkunde zijn twee vakken die veel terugkomen tijdens de opleiding Civiele Techniek. Omdat goede kennis op deze vakken zo belangrijk zijn, zijn er een aantal toelatingseisen voor de hbo-opleiding Civiele Techniek. Zo kun je met de opleiding starten met:

  • Een mbo-niveau 4 diploma;
  • Een havo-diploma met profiel Natuur en Gezondheid (Natuurkunde of NLT vereist);
  • Een havo-diploma profiel Natuur en Techniek;
  • Een vwo-diploma profiel Economie & Maatschappij (Natuurkunde vereist);
  • Een vwo-diploma profiel Natuur & Gezondheid (Natuurkunde of NLT vereist);
  • Een afgeronde vwo-opleiding profiel Natuur & Techniek.

Wanneer je niet voldoet aan bovenstaande toelatingseisen is het mogelijk om aan de opleiding te starten door middel van een zogeheten deficiëntietoets. Deze toets is vereist wanneer je een diploma havo of vwo zonder passend profiel of vakkenpakket hebt. Hiermee toon je aan dat je de vereiste kennis bezit. Dit kan door middel van succesvol afleggen van de deficiëntietoets.

Een wo-studie Civiele Techniek is pittig. Het tempo op de universiteit ligt hoger dan op het vwo of het hbo. De opleiding is te doen met veel toewijding en inspanning. Voor de wo-opleiding Civiele Techniek is het belangrijk dat je goed bent in de exacte vakken. Met name Wiskunde, Natuurkunde, Scheikunde en Biologie zijn onderdelen die terugkomen tijdens je studie.

Wanneer je van het vwo komt is het een toelatingseis dat je minimaal zevens hebt gehaald voor de vakken Wiskunde B en Natuurkunde. Hbo-studenten met een havo- of mbo-vooropleiding moeten voorafgaand aan de inschrijving aan de universiteit de volgende deficiëntietoetsen ten opzichte van het vwo-niveau succesvol afronden:

  • Wiskunde B of T;
  • Natuurkunde, geldt voor alle bacheloropleidingen met uitzondering van Computer Science and Engineering en Technische Wiskunde ;
  • Scheikunde, geldt alleen voor Applied Earth Sciences, Life Science & Technology, Molecular Science & Technology, Klinische Technologie en Nanobiology;
  • Biologie, geldt alleen voor Nanobiology en Klinische Technologie.

Waar kan ik Civiele Techniek studeren?

De hbo-opleiding Civiele Techniek is in Nederland te volgen aan negen verschillende hogescholen, namelijk:

  • Hogeschool Inholland;
  • NHL Stenden Hogeschool;
  • Hogeschool van Arnhem en Nijmegen;
  • Avans Hogeschool;
  • De Haagse Hogeschool;
  • Saxion Hogeschool;
  • Hogeschool Rotterdam;
  • HZ University of Applied Science;
  • Hogeschool Windesheim.

De wo-opleiding Civiele Techniek is te volgen op de TU Delft of de TU Twente. Een belangrijk verschil tussen de opleidingen is dat de opleiding in Twente meer gecombineerd is met management en economie. De studie in Delft is meer exact en technisch. Daarnaast biedt de TU Delft een ruimer aanbod aan mastertracks (specifieke richtingen binnen een masteropleiding).

Doet Sensor iets met je?

Mooi. Weet dat we klaarstaan voor jou. Om een baan te vinden voor elke technisch specialist. Om een new hire te matchen met dat ene gave project. En dat doen wij altijd met aandacht voor mensen. Als jij de eerste stap zet, doen wij de rest…